Ziua Națională a Lecturii

Lecturile cărților ne oferă oportunități variate, reprezintă călătorii fascinante în diverse destinații și secole. Poveștile descoperite în universul cărților „sparg marea înghețată din sufletul nostru”, ne completează ființa, ne învăță să trăim liber, să fim noi înșine în feeria vieții. În această ordine de idei, ziua de 14 februarie constituie o șansă în plus de a conștientiza valoarea lecturii, necesitatea de a ne educa gustul pentru carte. Astfel, în Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu”, această dată simbolică este un prilej de a da startul programului de acțiuni din cadrul decadei la limba și literatura română, organizată în perioada 14-23 februarie; de a implica elevii, învățătorii și profesorii de la diverse comisii metodice în desfășurarea activităților consacrate promovării lecturii.

Lumina versului vierean, pe acorduri de vioară, clarinet și acordeon, a fost adusă în dimineața zilei de astăzi de elevii claselor a VI-a „A” și a IX-a „C”, călăuziți de profesoarele de limba și literatura română, Plămădeală Larisa și Jăpălău Rodica, care și-au întâmpinat colegii și profesorii cu un recital din creația poetului Grigore Vieru. De asemenea, dumnealor au realizat o expoziție a cărților ce sunt lecturate de elevi în cadrul Proiectului educațional „Liceul citește o carte!”, coordonat de directorul liceului, profesoara de limba și literatura română, Slavenschi Emilia, și directorul adjunct, profesoara de limba și literatura română, Plămădeală Larisa.

Elevii din clasa a X-a „A” și „B”, ghidați de profesoara de limba și literatura română, Slavenschi Emilia, au redescoperit profunzimea și sensibilitatea stihurilor vierene, prin realizarea atelierelor de lectură, care au fost urmate de ateliere de discuție, interpretând textele poetului și comentând aforismele pline de înțelepciune ale cântărețului valorilor neamului. De asemenea, o altă activitate de promovare a lecturii a constituit-o participarea elevei din clasa a X-a „A”, ghidată de doamna profesoară, în cadrul concursului municipal „Ars poetica”, prin recitarea poeziei „Disprețul” de Iulia Hasdeu”, obținând locul III.

Elevii din clasa a IV-a „B”, ghidați de învățătoarea Danu Stela, au reflectat prin creații plastice orginale, simbolurile poeziei scriitorului Grigore Vieru – „merele”, „casa părintească”, „pasărea”, „cerul”, „satul”, „drumul” – și au desfășurat o lecție altfel de limba și literatura română cu genericul „Grigore Vieru – poetul nemuririi”, în cadrul bibliotecii municipale „Nicolae Titulescu”.

Biblioteca „Ștefan cel Mare și Sfânt” a găzduit două evenimente literare, moderate de cadrele didactice din liceu. Învățătoarea Bejan Nona a organizat elevii clasei I „D” în realizarea Recitalului de poezii din creația viereană, iar învățătoarea Ulinici Dorina a desfășurat, împreună cu elevii clasei a IV-a „A”, medalionul literar-artistic „Grigore Vieru – îndrăgostitul de patrie și neam”.

Nafornița Elvira, profesoară de limba engleză, a coordonat activitățile de promovare a lecturii din cadrul CM Limbi străine. Astfel, elevii au lecturat povestirile „The yang king” și „The Nightingale and the Rose” de Oscar Wilde, ce fac parte din Planul de acțiuni al Proiectului educațional „Today a reader, tomorrow a leader”. De asemenea, au lecturat în voce texte cu tema dragostei, întrucât sărbătoarea „Sfântul Valentin” face parte din cultura engleză.

Pasiunea pentru lectură a fost celebrată și în cadrul orelor de educație muzicală. Profesoara Țîganciuc Lilia a lecturat expresiv cu elevii textele vierene, fiind urmate de interpretarea muzicală a acestora.

Pentru a obține încredere în gustul lecturii, în puterea cărții, fiecare profesor a început lecția prin utilizarea unei strategii de lectură, în funcție de disciplina predată.

Așadar, suntem siguri că lectura înalță spiritul omului, îi oferă acestuia plenitudine, îi formează și dezvoltă cultura vorbirii și scrierii corecte, educându-i o personalitate puternică, deschisă, integră.

Mulțumim tuturor celor care promovează cuvântul românesc și trudesc pentru realizarea și păstrarea tezaurului literar.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *