Corul „Trison”

Muzica corală, prin vibrațiile sale divine, reprezintă o invitație la veșnicie, o călătorie către cele mai tainice adâncuri ale sufletului omenesc. Această creație dumnezeiască constituie un purgatoriu al conștiinței către vindecare, iertare, perfecțiune – afirmație ce reflectă bogăția culturală a corului „Trison” din Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu”. Colectivul este alcătuit din elevi plini de har și dirijor cu măiestrie pedagogică, care știe să transforme fiecare voce într-o bijuterie.

Din anul 2008, având-o în calitate de conducător artistic pe doamna Caranfil Sofia, corul creează un mediu de învățare, educare și promovare a valorilor sacre ale neamului românesc, fiecare copil fiind încurajat să-și exprime talentul și să se armonizeze cu toți membrii corului și cu dirijorul.

Profesionalismul și experiența vastă a dumneaei se reflectă în alegerea repertoriului inedit, adaptat abilităților vocale ale elevilor; în prelucrarea vocilor pentru obținerea unor note plăpânde și în modul în care reușește să transmită emoția cântecului, fermecând și cucerind inimile audienței.

Deși suntem la început de an școlar, corul „Trison” s-a remarcat prin rezultate excelente la două competiții internaționale: Festivalul Internațional „MUSIC AND SEA”, desfășurat în Paraclia, Grecia, și Festivalul-Concurs Internațional de muzică corală „A RUGINIT FRUNZA DIN VII”, desfășurat la Chișinău, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei.

În cadrul celui dintâi concurs, Festivalul Internațional „MUSIC AND SEA”, ediția a XI-a, desfășurat în perioada 17-22 septembrie, colectivul corului „Trison” al Liceului Teoretic „Iulia Hasdeu” a obținut locul II din cele șapte țări participante, remarcându-se printr-o prestație deosebită.

Cea de-a doua participare, Festivalul-Concurs Internațional de muzică corală „A RUGINIT FRUNZA DIN VII”, care a avut loc în perioada 17-20 octombrie, le-a oferit elevilor oportunitatea să-și manifeste plenar talentul și pregătirea înaltă, fiindu-le decernată Diploma de Aur, acumulând cel mai mare punctaj din partea membrilor comisiei de jurizare. Totodată, din cele șaptesprezece colective participante din țară și de peste hotare, evoluarea remarcabilă a colectivului a impresionat audiența, obținând premiul unic de „FAVORIT AL AUDIENȚEI”. Recunoașterea calităților artistice ale corului a fost remarcată prin invitația acestora de a participa atât la deschiderea oficială a festivalului, organizat pe data de 17 octombrie, la Muzeul Național de Artă a Moldovei, cât și la Gala Laureaților, desfășurată la Sala cu Orgă.

Așadar, ne-am convins că elevii din cor beneficiază atât de educație muzicală de înaltă calitate, cât și experiență de manifestare și ținută scenică, formare și dezvoltare a capacităților de comunicare cu spectatorii. În plus, aceștia au oportunitatea de a călători, de a explora culturi diferite, construind prietenii durabile și amintiri de neprețuit.

Suntem siguri că premiile obținute și aprecierea publicului îi motivează pe elevi să continue să cânte, să se perfecționeze, trăind sentimente de împlinire și mândrie. Această armonie dintre munca în echipă, realizările și experiențele de viață contribuie la dezvoltarea lor personală și artistică, formându-i ca personalități și caractere puternice pe viitor.