Simpozionul inter-/transdisciplinar Iulia Hasdeu – un suflet de adolescent în zbucium și armonie, ediția a VII-a

Eu nu urăsc viața, de moarte nu mi-e teamă,

Că ea este lumină puternică și caldă,

Chiar muribundul – care în pacea ei îl cheamă –

Sub pleoape obosite priveliști noi își scaldă.

Dar sufletul se-avântă-n necunoscuta lume

Și-n alte corpuri trece, când poate ști să ierte;

Așa din cupa sacră cu toții bem, anume,

Și niciodată, nimeni, nu poate s-o deșarte. (Moartea, Iulia Hasdeu)

          Iulia Hasdeu a fost o văpaie care a însuflețit cultura românească prin profunzimea și castitatea versurilor, prin cugetările filozofice, prin candoarea prozei scurte și a dramaturgiei.

          Deși au trecut 153 de ani de la nașterea genialului copil, calitățile sale de excepție și realizările Iuliei Hasdeu continuă să uimească și să inspire generațiile următoare.

          Comunitatea Educațională  din instituția noastră îi omagiază în fiecare an numele în onoare și dragoste, continuând în a-i omagia personalitatea și a-i valorifica prin lectură permanentă tezaurul literar. Astfel, în perioada 14 – 21 noiembrie 2022, în liceu a fost organizat și desfășurat Simpozionul  inter-/transdisciplinar  Iulia Hasdeu – un suflet de adolescent în zbucium și armonie, ediția a VII-a.

          Proiectul, coordonat de doamna Director, Slavenschi Emilia, și de doamna director adjunct, Plămădeală Larisa, cuprinde un program de activitate variat, cu acțiuni inter-/ transdisciplinare, care i-au implicat pe elevi într-un șir de manifestări artistice: spectacol literar-artistic, creații plastice, creații proprii, recital de poezii, masă rotundă, exegeză.

          Elevii au realizat și prezentat produse excepționale, creative, originale, pline de sensibilitate, care au surprins pe fiecare. Desfășurarea Zilelor Iuliei Hasdeu în instituție au creat un suflu nou în atmosfera educațională, consolidând colectivele de elevi; trezindu-le spiritul de a concura, de a fi cei mai buni; conștietizând legătura armonioasă dintre literatură, pictură, muzică; aplificând ambiția de a -și realiza aspirațiie, de a deveni oameni buni în viață, asemenea Iuliei Hasdeu.

          Doamna Director, Emilia Slavenschi, a felicitat profesorii de limba și literatura română, Plămădeală Larisa, Radu Ala, Costin Tatiana, Ciobanu Aliona, Jăpălău Rodica, Portarescul Liliana și elevii cu ocazia acestor realizări frumoase și a subliniat că cel mai mare omagiu pe care îl putem aduce Iuliei Hasdeu este să-i citim opera, să sorbim din înțelepciunea tinerei scriitoare, să-i cinstim numele, să-i urmăm exemplul de a munci continuu întru devenirea noastră. De asemenea, în încheierea Simpozionului, doamna Director a decernat elevilor diplome pentru performanțele obținute.

          Așadar, numele Iuliei Hasdeu continuă să dăinuiască în inimile noastre, ghidându-ne calea spre lumina divină.

Caut lumina divină,
Sufletul să mi-l inunde,
Ca apa curată, făptura omenească,
Şi ca văzduhul, suflarea păsărească.
Caut iubirea adevărată,
Să-mi răsfăţ inima flămândă,
Ca noaptea, de stele înfometată,
Şi ca viaţa, de iubirea lumii toată.
Caut raiul pământesc şi frumuseţea lui,
Căci fără de ele, chiar n-are rost să trăiesc.

(Caut lumina…, Iulia Hasdeu)

PROGRAMUL DE ACTIVITATE

REZULTATELE PARTICIPARII IN CADRUL SIMPOZIONULUI

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *