Toamna și-a deschis porțile sufletului în universul academic al Liceului Teoretic „Iulia Hasdeu” prin organizarea și desfășurarea evenimentului cultural Discuții și lansarea romanului „Specii”, avându-l în calitate de invitat pe însuși autorul romanului, scriitorul și traducătorul, Cristian Fulaș, care a venit cu poetul, eseistul, romancierul și traducătorul Emilian Galaicu-Păun.
Dezbaterea literară, care a avut loc pe data de 15 septembrie, face parte din Proiectului cultural „CARTEA DESCHISĂ: SCRIITORI FĂRĂ FRONTIERĂ”, coordonat de Institutul pentru Inițiative Culturale și Educaționale, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române, Moldmetal și Editura „Cartier”.
Dialogul cultural, moderat de distinsa doamnă director al Liceului Teoretic „Iulia Hasdeu”, Emilia Slavenschi, a fost deschis, sincer și plin de profunzime. Astfel, elevii și-au exprimat impresiile postlectorale, au citat secvențe memorabile, ce constituie lecții de viață, adresând, ulterior, întrebări care i-au frământat în urma lecturii. În acest context, aceștia au fost curioși să afle semnificația titlului romanului, rolul limbajului ce șochează, actualitatea temelor textului, tipurile de personaje și așteptările autorului după închiderea ultimei file a prozei.
Domnul scriitor le-a mărturisit elevilor că unul dintre mesajele romanului este că schimbarea începe de la noi înșine; noi putem mișca lucrurile prin perseverența pașilor mici realizați zi de zi. Totodată, Cristian Fulaș, în firele epice ale romanului, avertizează publicul în raport cu dependența de obiecte digitale, citez: „O lume fără ecrane era o lume aproape imposibilă, era orbire și surzenie, sfârșitul percepției.”; „… eu nu știu să mă descurc cu ăsta fără internet și console, e imposibil, nu știu ce să fac cu el…”. Prin urmare, dumnealui salută modul în care internetul ne-a facilitat accesul la cultură, dar subliniază necesitatea de a nu abuza de această lume virtuală.
Scriitorul Emilian Galaicu-Păun ne-a povestit despre serile literare pe care le-a desfășurat în calitate de redactor-șef la Editura „Cartier”, activități prin care a dezbătut cu cititorii variate aspecte ale romanului „Specii” de Cristian Fulaș, invitând și publicul instituției hasdeene la Librăria Din Centru.
În finalul întâlnirii, elevii au cântat pe versurile lui Nicolae Dabija, reliefând: „Cât trăim pe acest pământ/Mai avem un lucru sfânt,/O câmpie, un sat natal/O clopotniță pe deal.”
Mulțumim profesoarelor de la CM Limba și literatura română, Plămădeală Larisa, Jăpălău Rodica, Radu Ala, Costin Tatiana, Ciobanu Aliona, Portarescul Liliana, ghidate de managerul instituției, profesoara de limba și literatura, Slavenschi Emilia, pentru implicarea în organizarea acestui eveniment cultural, dorindu-le multă inspirație în realizarea diverselor activități educative, care vor contribui la edificarea unei societăți de valoare.