1 SEPTEMBRIE – Ziua Cunoștințelor

E toamnă din nou în calendar…, iar Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu” și-a deschis larg poarta și inima pentru un nou suflu al anului școlar 2023-2024. În prospețimea dimineții, atât cadrele didactice, cât și sutele de elevi ai instituției au trăit emoții puternice de bucurie, speranță, entuziasm, încredere în viitor. Activitatea tradițională „Primul sunet” a debutat cu salutul doamnei director, Slavenschi Emilia, care a menționat că doar prin educație, doar prin efortul comun, fiecare ființă umană poate deveni un cetățean demn al poporului său. În acest context, dumneaei a venit cu următorul mesaj de felicitare:

Dragi elevi, distinși profesori, stimați părinți și onorați oaspeți,

 

La hotarul dintre frumoasele anotimpuri, am trăit bucuria și emoția Sărbătorilor Naționale: „Ziua Independenței Republicii Moldova” și „Ziua Limbii Române”. Cu prilejul acestor frumoase sărbători, Vă exprim sincere felicitări și Vă doresc pace, liniște, bunăstare și prosperitate. „Ziua Independenței” este o sărbătoare importantă pentru țara noastră, prin care marcăm unitatea națională, valorile democratice, esența moștenirii tradițiilor, obiceiurilor și dragostei pentru Patrie, iar Limba română este limba naţională în care ne exprimăm identitatea şi comuniunea între generaţii, în care chemăm pe Dumnezeu în rugăciune, în care descriem frumuseţile locurilor natale şi ale sufletului. La mulți ani, Republica Moldova! La mulți ani, armonioasă, elegantă și dulce Limbă Română!

          La fel, hotarul dintre aceste anotimpuri, vară–toamnă, ne-a oferit posibilitatea să trăim bucuria și emoția frumoasei sărbători  – Întâi septembrie, Prima zi de școală,  un nou început plin de speranțe și provocări. Această zi, an de an, marchează  sentimentul apartenenței la o comunitate. Astăzi, împreună am revenit în acest spațiu protector, un spațiu de continuă formare a personalităților, pentru ca să ne reunim simbolic sub marile valori umaniste: Responsabilitatea, Încrederea, Bunătatea, Dragostea, Adevărul, Iubirea, Speranța. Aici, la Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu”, vom promova și vom păstra aceste valori, vom  fi în continuare izvor de cunoaștere și moralitate, vom aduna reușite, împliniri și succese prin elevii și profesorii noștri.

Dragi elevi, Educația este temelia pe care se clădește viitorul unei societăți,  iar voi sunteți cea mai prețioasă comoară a țării noastre. Orice zi de școală este o pagină nouă în cariera vieții voastre, iar noi suntem aici pentru a vă ghida fiecare pas în acest drum!

Vă îndemn să aveți încredere  în forțele proprii, să asaltați cu îndrăzneală culmile cunoașterii, să manifestați insistență și dârzenie în activitatea de studiu, să folosiți rațional orice moment în procesul educaţional, pentru a vă dezvolta și forma competențele necesare, pentru a vă afirma și, în același timp, pentru a deveni mândria părinților, profesorilor și a întregului neam.

Micuților din clasa I, vă zic: Bine ați venit în familia noastră – Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu”! Vă doresc sete de cunoaștere, să prindeți drag de carte, colegi, școală și învățători.

Dragi elevi din clasele absolvente, vă chem să aveți tărie de caracter în fața izvoarelor de inspirație, ca la sfârșit de an școlar, să vă puteți bucura de performanțele mult așteptate de voi, părinți și dascăli, deoarece numai prin munca asiduă, puteți ajunge la acel viitor frumos la care aspirați și pe care vi-l doriți.

Onorați profesori, Vă mulțumim pentru devotamentul și pasiunea cu care ghidați elevii spre cunoaștere. Sunteți modele și mentori pentru generațiile viitoare și influența dumneavoastră este de neconceput. Vă încurajez să continuați să insuflați pasiunea pentru învățare și să cultivați în sufletul discipolilor valorile spirituale ale neamului nostru.

Stimați părinți, Dumneavoastră ați fost și sunteți partenerii noștri fideli în educația copiilor. Susținerea și implicarea domniilor voastre sunt esențiale pentru succesul elevilor. Rugămintea noastră este să vă implicați activ în parcursul școlar, să îi încurajați și să le oferiți sprijinul de care au nevoie. Sperăm ca relația cu profesorii să fie una armonioasă şi constructivă, iar dorința Dvs de bine pentru copii să fie răsplătită prin rezultate bune și foarte bune la învățătură.

Mulțumim tuturor cadrelor didactice, personalului didactic auxiliar, personalului nedidactic, părinților și tuturor celor  care s-au implicat în pregătirea instituției pentru noul an școlar.

Acum, mă adresez întregii comunități a LT „Iulia Hasdeu” și vă chem să fim responsabili, uniți şi consecvenți, colegiali și corecți, să parcurgem acest an școlar cu demnitate, cu verticalitate și să avem cele mai frumoase rezultate.

Fie ca noul an de studii 2023–2024 să fie în deplinul sens al cuvântului un an al realizărilor și performanțelor!

Într-un ceas bun! Doamne-ajută!

 Cu profund respect, EMILIA SLAVENSCHI, directorul liceului

După careul festiv, elevii au mers la prima oră cu genericul „Moldova Europeană”. În cadrul lecției, discipolii au conștientizat că integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană are rolul de a-i asigura națiunii pacea, prosperitatea, respectarea drepturilor fundamentale ale omului, recunoașterea valorilor naționale și originea poporului.

          Finalizând managementul clasei, grupurile de elevi au pornit cu ghiozdanele spre casă, ca să-și organizeze următoarea zi de activitate.

          Conchidem cu ideea că  „Ziua Cunoștințelor” deschide noi și uimitoare orizonturi pentru fiecare dintre noi.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *