Starea de bine în instituție – indicator al calității procesului educațional

Starea de bine a profesorului este indisolubil legată de starea de bine a elevului. Astfel, obiectivul de bază al cadrelor didactice din Liceului Teoretic „Iulia Hasdeu” este de a cultiva și menține starea de bine și comunicarea eficientă în rezolvarea tuturor problemelor – strategie ce contribuie la prevenirea conflictelor. De asemenea, suntem siguri că toate resursele umane au nevoie de confort psihologic pentru a fi motivați. În acest context, pe data de 27 decembrie 2023, corpul didactic a participat la atelierul de lucru cu tema: „Managementul conflictului”, moderat de psihologul instituției, Dubenco Gloria. În cadrul instruirii, profesorii au lucrat în grupuri, realizând diverse sarcini care au avut scopul de a explica și analiza: tipurile de conflict, cauzele care favorizează apariția conflictului, comportamentul în situație de conflict și consecințele acestuia.

În cadrul discuției, formabilii au conștientizat că într-o situație de conflict, cel mai important aspect este modul în care acționăm pentru a remedia conflictul, pentru a-l transforma într-un proces de performanță. De aceea, printr-un test de autocunoaștere, fiecare participant și-a descoperit propriul stil de gestionare a conflictului: retragere, confruntare, aplanare, compromise sau colaborare.

În final, doamna psiholog a venit cu recomandări sugestive în ceea ce privește managementului conflictului, menționând că dacă vom „lucra” cu noi înșine, vom avea o stare de bine atât în viața personală, cât și cea profesională.

În evaluarea seminarului, doamna director, Emilia Slavenschi, a spus că în domeniul nostru de activitate, conflictele sunt omniprezente, însă, prin cultura noastră profesională, trebuie să știm a gestiona conflictele interpersonale și între grupuri, pentru că acest fapt are un impact pozitiv asupra randamentului individual, contribuind la crearea unui mediu sănătos și performant în instituție.

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *