Săptămâna Portului Popular în Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu”

PORT cu drag și cu mândrIE

          Cămașa națională, Ia, reprezintă un simbol al românimii. Înglobează povestea fascinantă a identității noastre de la rădăcini, obiectul de vestimentație fiind purtat încă din perioada culturii Cucuteni (5500-2750 î.Hr.).

Confecționată dintr-o pânză albă, surprindem pe această nuanță imaculată motivele tradiționale, inspirate din natură, din obiceiurile oamenilor, din relația acestora cu Divinitatea.

Dăinuirea iei peste secole demonstrează valorile statornice ale neamului nostru. De aceea, purtarea iei constituie un legământ al generațiilor din toate timpurile.

Pentru a le educa elevilor dragostea pentru comoara autentică a plaiului nostru, în Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu”, în perioada 20-24 mai 2024, a fost organizată „Săptămâna Portului Popular” cu genericul „PORT cu drag și cu mândrIE”, fiind desfășurate diverse activități: ateliere de creație, lecție-concert, discuții, „O zi altfel”. În această ordine de idei, în istituție s-au realizat următoarele evenimente:

  • Atelier de creație, clasa I „A”, învățătoare, Fedoreț Silvia, în parteneriat CCC „Luceafărul”, reprezentat de Ludmila Luchian;
  • Atelier de creație, clasa a IV-a „B”, învățătoare, Danu Stela, în parteneriat CCC „Luceafărul”, reprezentat de Ludmila Luchian;
  • Lecție-concert cu genericul „Portul popular-tezaurul din lada de zester”, ansamblul etnofolcloric „Odolean”, conducător artistic, Țîganciuc Lilia; invitat special, Diana Ciobanu, membră a Uniunea Mesterilor Populari, specialist în domeniul recondiționări iilor la Muzeul de Etnografie și Folclor;
  • „O zi altfel” cu genericul „PORT cu drag și cu mândrIE”;
  • Concert de totalizare, catedra muzical-corală.

Conchidem cu ideea că fiecare dintre noi are datoria morală de a contribui la perpetuarea culturii noastre, a iei, ca o valoare strămoșească, purtând-o cu eleganță și mândrie.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *