Într-un dialog cu Arcadie Suceveanu – Poetul metaforelor și al eternității limbii române

Într-un dialog cu Arcadie Suceveanu – Poetul metaforelor și al eternității limbii române

De la străbunele izvoare,

Poetul vine către noi

Ca râul, plinul, înspre mare,

Ca fulgerul scăldat în ploi.

Cât zbucium, dragoste durere,

Ascunde-n brazda stihului…

Şi când de vorbă cu tăcerea,

Înfiorată-i fruntea lui…

          Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu” este un univers scăldat în apele tămăduitoare ale frumosului, ale bogăției spirituale, ale sentimentelor umane, care fac să vibreze fiecare respirație. Orice călător al acestui spațiu vine să-și potolească setea de cunoaștere de la „străbunele izvoare” românești, cărțile. Astfel, pasionații de Cuvânt din instituția noastră au avut oportunitatea de a trăi poezia purificatoare a scriitorului basarabean, Arcadie Suceveanu, în cadrul unui dialog sincer cu Maestrul stihului.

          Așteptatul eveniment s-a desfășurat pe data de 27 martie, în zi de luni, atunci când pășim spre un nou drum al cunoașterii. Poetul și-a făcut apariția cu brațele pline de cărți pentru copiii hasdeeni, nerăbdători de a explora roadele inspirației poetului.

          În cuvântul de salut, doamna director, Emilia Slavenschi, a menționat că este o mare bucurie și onoare să-l avem în vizită pe înțeleptul scriitor, care înalță sufletele cititorilor prin profunda-i creație literară.

Atât elevii din treapta primară, cât și elevii din treapta gimnazială l-au surprins pe scriitor cu două spectacole literar-muzicale, prin care au reflectat creația lui Arcadie Suceveanu – „o vioară din lemn ceresc”. Astfel, copiii, ghidați de doamnele profesoare de limba și literatura română, Plămădeală Larisa și Ciobanu Aliona, au recitat expresiv poezii pline de înțelepciune, au dramatizat secvențe din creația poetului, au cântat versul blând al Maiestății Sale.

          Între elevi și scriitor s-a realizat un dialog interesant, asemeni unei „lumini cuvântătoare”, fiindcă scriitorul le-a mărturisit copiilor gânduri prețioase despre rolul lecturii în formarea personalității unui om, menționând că universul cărții ne deschide mintea, sufletul, inima, ne cultivă. Totodată, Măria Sa a spus că nu există zi în care să nu deschidă o carte sau să nu citească o pagină, două sau zece. Şi-a făcut un obicei din copilărie să citească zilnic. Aceasta i-a sfătuit și pe copii.

          În finalul activității, cititorii l-au îmbrățișat pe scriitor, semn al recunoștinței, dragostei față de tezaurul literar sucevean.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *